112

 Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 1

superkoderzy logo

 

megamisja2logo

 

CERTYFIKAT CODE WEEK1  baner technologie z klasa

CCI20170516

 

CCI20171220

 

CCI20171214 0003 

certyfikat

 

CCI20170213

 CCI20180507

 

CCI20171030 0001

 

Obraz 25

 dyplomorganizator2017SZKOŁA 1 1certyfikat

logo knm 780x466

 

SOC Certyfikatmin

 

imggcsi66B20F49F11E2CF93CB9A09394DC178D25B16F82mpid7maxwidth1920maxheight937

Od ziarenka do bochenka czyli edukacyjna wycieczka do piekarni

piekarnia2 października 2023 roku uczniowie klasy III a i III c udali się na wycieczkę do piekarni Państwa Skoczkowskich. Celem wycieczki było poznanie zawodu piekarza oraz technologii wypiekania pieczywa.

Wizyta w piekarni była poprzedzona zajęciami w klasie dotyczącymi procesu hodowli roślin zbożowych, pozyskiwania ziarna, różnych rodzajów zbóż i ich wykorzystania do produkcji żywności np. kasz, płatków, mąki. Niezbędnym elementem takich zajęć było uświadomienie dzieciom konieczności spożywania zróżnicowanych produktów zbożowych, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika oraz ograniczania ilości białego pieczywa i słodkich wypieków cukierniczych.

Podczas wycieczki uczniowie mogli zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Zwiedzili najważniejsze pomieszczenia, poznali i zobaczyli maszyny niezbędne w pracy piekarza m.in. ogromne misy na ciasto, krajalnicę do krojenia chleba, maszynę do produkcji bułek, ruchome regały na upieczony chleb itp. Największe wrażenie wywarł na nich piec do wypiekania i wielkie łopaty do wkładania pieczywa. Piekarz opowiadał, jak wyrasta ciasto, przedstawił kolejno poszczególne etapy swojej pracy, pokazywał sposoby formowania pieczywa oraz proces wypieku. Dzieci poznały produkty, które są potrzebne do wypieku różnego rodzaju chleba i bułek, w tym różne rodzaje mąki.

Cudowny aromat pieczywa oraz niezwykłe doznania wzrokowe sprawiły, że dzieci poczuły się głodne i z wielkim apetytem zajadały przepyszne drożdżówki specjalnie dla nich przygotowane.

W imieniu naszych uczniów składam serdeczne podziękowania wszystkim pracownikom piekarni oraz właścicielom, Państwu Skoczkowskim, za ciekawe włączenie się w proces edukacji dzieci.

Teresa Szaruch